Image

Beneficis de la seguretat al treball

  • Crear ambients de treball segurs afavoreix el benestar i la salut

  • La utilització de fonts d’informació segures i de qualitat a Internet és fonamental davant la immensitat de l’oferta que tenim a l’abast

  • Fer un bon ús de les noves tecnologies ens evitarà tenir problemes relacionats amb la pèrdua de privacitat i intimitat

Preguntes freqüents

La síndrome d’esgotament professional consisteix en l'evolució de l’estrès laboral cap a un estat d’estrès crònic. Es caracteritza per un esgotament físic i mental, falta de motivació per les tasques realitzades i canvis en el comportament i en l’estat d’ànim de qui la pateix: irritabilitat, falta d’energia, menor rendiment, pèrdua de memòria i falta de concentració, entre d’altres.

A més, també afecta a nivell físic: dolors musculars i articulars, problemes gastrointestinals, mal de cap, major risc d’obesitat, problemes en el cicle menstrual, etc.  

És important detectar l’estrès laboral a les primeres fases, per tal de no deixar que s’acumuli i empitjori la situació.

Algunes pràctiques que es poden dur a terme per prevenir l’estrès laboral són:

-          Tècniques de relaxació: redueixen l’ansietat i augmenten la percepció del benestar general

-          Exercici físic: redueix els efectes de l’estrès a l’organisme

-          Dormir les hores necessàries i descansar bé

-          Menjar de manera saludable

El fet de seure moltes hores al lloc de treball i no fer gens d'activitat física  posa en perill la salut i pot incrementar el risc de patir malalties cardiovasculars, colesterol alt, obesitat o mal d’esquena, entre d’altres.
És per això recomanable fer pauses cada dues hores, pujar per les escales, parlar per telèfon a peu dret, fer les reunions a peu dret o passejant, beure molta aigua, posar la impressora o la paperera lluny per haver-se de desplaçar o aparcar el cotxe més lluny.

L’increment en l’ús d’Internet els darrers anys com a font d’informació sobre temes relacionats amb la salut requereix que aprenguem a identificar quins, de tots els canals i fonts d’informació que tenim a l’abast, són els de confiança i els que tenen evidència científica.

És per això important cercar informació d’institucions especialitzades en la matèria, no aturar-se en la primera opció que trobem a Internet i tenir en compte la data de publicació (normalment les més recents inclouen els avanços que s’han fet al llarg del temps).