Image

Beneficis de dormir bé

  • Ajuda a les defenses del cos

  • Potencia les capacitats de memòria i concentració

  • Prevé malalties 

  • Major control de les emocions i menys nerviosisme

  • Regenera  i oxigena les cèl·lules, especialment la dels ulls 

Preguntes freqüents

Tenim un «rellotge corporal» intern que controla quan dormim i quan estam en vigília. Aquest és cíclic, d’una durada de 24 hores, i afecta a cada cèl·lula, teixit i òrgan del cos i la manera com funciona.

Per tant, el dèficit de son:

- Augmenta el risc d’obesitat (fa que l’estomac alliberi grelina, que augmenta la gana).

- Augmenta el risc cardiovascular perquè augmenten els nivells de hormones de l’estrès que fan pujar la tensió arterial, la freqüència cardíaca, el colesterol i el sucre en sang. 

- Augmenta el risc de depressió, per l’alliberament continuat d'hormones de l’estrès (adrenalina i cortisol).

El descans és fonamental perquè el cervell processi tota la informació acumulada durant el dia, per tant, un son deficient o de mala qualitat disminueix la capacitat d’aprenentatge, concentració i memòria, en conseqüència, el rendiment acadèmic es veu afectat de forma negativa.

Diferents activitats relacionades amb alimentació, exercici, llum i temperatura són importants a l’hora de descansar bé:

-          Sopar almenys una hora i mitja abans d’anar a dormir. El sopar ha de ser lleuger, sense aliments ni begudes excitants com cacau, cafè, te o refrescs amb cafeïna.

-          No fumar abans d’anar a dormir: la nicotina dificulta la son perquè és un estimulant.

-          Mantenir un horari i una rutina de son cada dia de la setmana, per evitar alterar el cicle intern de son i vigília.

-          No fer exercici físic just abans d’anar a dormir, perquè l’exercici actua com a excitant.

-          No ingerir begudes alcohòliques abans de dormir, perquè disminueixen la qualitat del son: produeixen interrupcions del son, malsons i mal de cap matinal.

-          No dormir amb llum (ni amb la televisió encesa), ni utilitzar dispositius electrònics abans de dormir (mòbil, tauletes, etc.), ja que la glàndula pineal reacciona a la llum i en conseqüència, no permet la  segregació de melatonina (hormona del son), i el sistema d’alerta s’activa, de manera que l’inici del son es retarda, fet que produeix que l’endemà la persona presenti somnolència, fatiga, hipoactivitat, entre d’altres.

-          La roba per dormir ha de ser lleugera o inexistent

Dormir és una activitat necessària, perquè restableix l’equilibri físic i psicològic bàsic de les persones.

Hi ha unes recomanacions generals d’hores de son segons l’edat de les persones: 

Joves (18-25 anys): entre 7 i 9 hores al dia, i no menys de 6 ni més de 10-11 hores.

Persones adultes (26-64 anys): l'ideal seria dormir entre 7 i 9 hores, encara que no sempre s'aconsegueix.

Persones grans (> 65 anys): el més saludable és descansar entre 7 i 8 hores al dia.

Aquests suggeriments són generals, s’ha de puntualitzar que cada persona té unes necessitats de son diferents, que depenen de diversos factors com l'edat, estat de salut, estat emocional, entre d’altres. De manera que el temps ideal de son és aquell que permet a la persona realitzar les activitats diàries amb normalitat.