Image

Què és el tabac i com et perjudica

  • El principi actiu principal del tabac és la nicotina, que és un alcaloide estimulant que s’extreu de la planta del tabac, juntament amb el quitrà i el monòxid de carboni. També conté additius i contaminants i altres components irritants: nitrats, insecticides, humidificants, modificadors del gust, benzoquinona i amoníac, entre altres.

  • Totes les substàncies que es troben al tabac són nocives per a la salut, tant per a qui les consumeix com per a qui n’inhala el fum de forma indirecta.

  • La nicotina té un efecte estimulant, encara que es creu que relaxa. Això és degut a la síndrome d’abstinència que produeix la dependència al tabac. També augmenta la freqüència cardíaca, el ritme respiratori i la pressió arterial.

  • Algunes de les conseqüències del consum de tabac són les taques a les dents i la pell, el mal alè, úlceres gàstriques i duodenals, lentitud de la cicatrització de les ferides, inflamació de la mucosa i reducció de l’elasticitat del teixit pulmonar. 

  • Les quatre principals causes de defunció per consum de tabac a Espanya són el càncer de pulmó, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la cardiopatia isquèmica (infart) i les malalties cerebrovasculars, i també altres tipus de càncer (de boca, de faringe, d’esòfag, de bufeta i de coll d'úter).

  • A Espanya cada any moren més de 50.000 persones a causa del consum de tabac. En algunes persones, aquestes malalties mortals podrien evitar-se si prèviament haguessin abandonat el consum de tabac.

Preguntes freqüents

Millora l’estat de la pell del cos i de la cara

Desapareixen les taques a les dents, als dits i a les ungles

Els cabells, roba i alè no fan pudor

Es recuperen els sentits del gust i l’olfacte

Millora el benestar físic i el rendiment durant l’exercici

Es redueix el risc de càncer, problemes de cor, respiratoris i digestius

Estalvies diners 

Hi ha cigarros electrònics amb nicotina i sense. 

Pel que respecta a la nicotina, l’OMS recorda que és un producte químic addictiu que per via inhalada, ingerida o en contacte directe amb la pell resulta perillós per a la salut.

L'Agència Americana del Medicament (FDA) va analitzar algunes marques comercialitzades i va alertar de la presència de substàncies cancerígenes, com la nitrosamina, i de tòxiques, com el dietilenglicol, també utilitzat com a anticongelant. Va observar que la quantitat de nicotina real era més alta que la indicada en la informació del cartutx i va verificar la presència d'altres productes químics.

A més, els cigarros electrònics amb nicotina o sense poden contenir altres additius alimentaris que donen diferents sabors (de tabac, mentolat, afruitat, etc.), que poden resultar especialment atractius als/a les adolescents.

Tot plegat vol dir que alliberen més substàncies que vapor d’aigua. Per tant, es pot afirmar que el consum de cigarros electrònics comporta riscs per a la salut. 

Qualsevol forma de consumir tabac és capaç de generar addicció i danys en la salut de la persona fumadora. El tabac de cargolar també conté quitrà i monòxid de carboni, amb l'agreujant que és més difícil determinar la quantitat de cadascun dels components, ja que és més variable que en els cigarros.

En deixar de fumar engreixam tres o quatre quilos de mitjana. Solament un 10 per cent de persones engreixen més de deu quilos. Per evitar-ho és important no picar, no substituir els cigarros per aliments. No s'aconsella en general fer dieta per aprimar-se i alhora deixar de fumar. És millor posposar la dieta per a més endavant, quan l'abstinència del tabac ja està consolidada. Alguns dels fàrmacs que s'utilitzen per deixar de fumar poden retardar l'augment de pes mentre es prenen. En qualsevol cas, els riscs per a la salut d'un lleuger augment de pes no són comparables amb els de seguir fumant.

Fumar tabac en pipa d’aigua és una manera de consumir tabac amb aroma o sense mitjançant un instrument d’un o més tubs dissenyat perquè el tabac passi a través d’aigua o un altre líquid abans de ser inhalat.

Aquesta pràctica s’ha popularitzat els darrers anys a causa de la introducció del tabac dolç aromatitzat per a les pipes d’aigua (abans es fumava tabac cru, que tenia un sabor poc agradable), de la publicitat que se’n fa als mitjans de comunicació i les xarxes socials i de la incorporació de les pipes d’aigua als menús de cafès i restaurants. Tot això ha contribuït a percepcions errònies sobre la seguretat relativa de fumar en pipa d’aigua.

El fum de les pipes d’aigua és tòxic, atès que conté substàncies cancerígenes i nocives per a la salut. La crema de carbó que es fa servir per inhalar el fum del tabac produeix alts nivells de monòxid de carboni (CO), que pot provocar una disminució de la capacitat de transport d’oxigen de la sang i afectar òrgans i teixits, produir disfuncions cardíaques i danys al sistema nerviós central. Aquesta exposició al CO és més gran en persones que fumen en pipa d’aigua, comparada amb les que fumen cigarros.

A més, com qualsevol altra forma de consum de tabac, pot generar addicció, perquè conté nicotina, i la inhalació del fum de forma indirecta és perjudicial per a la salut, tant el que surt de les pipes d’aigua preparades amb tabac com les que no en contenen.